Imunitet za život

Antistres roditeljstvo

„Iza uspešnog deteta stoji roditelj koji je u njega verovao prvi“

Antistres roditeljstvo? Da, moguće je. Pitate se kako? Zahvaljujući alatima koja vas podučavaju Relax Kids i Just relax radionice, to je konačno moguće. Da li znate da se sreća, zahvalnost i samopouzdanje uče? Da li znate da su oni ključni delovi mentalnog zdravlja? Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje označava stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoje potencijale. Da bi dete bilo smireno, srećno, zadovoljno i samopouzdano postoji samo jedan preduslov – smiren, srećan, zadovoljan i samopouzdan roditelj.

Zahvaljujući zabavnom Relax Kids programu od 7 koraka, deca i odrasli na zabavan i kreativan način uče šta je opuštanje, kako ga postići, benefite opuštanja, fokusirnosti, zahvalnosti, afirmacije, vežbe disanja, jer jako je važno disati pravilno i vežbama svesne pažnje. Osim što je ovaj program direktno usmeren ka deci, on takođe podržava i roditelje, staratelje, vaspitače, nastavnike, ali i odrasle koji žele da rade na sebi i pospeše svoj način življenja.

Magija od 7 koraka

POKRENI SE – uključuje ples i pokret. Pomaže da se razviju fizičke veštine, poboljšava koordinaciju, podstiče energiju, cirkulaciju i imunološki sistem i pomaže oslobađanju endorfina.

IGRAJ SE – uključuje opseg energetskih, zabavnih i relaksirajućih igara. Tu su uključene i dramske, društvene i igre za razmišljanje. One su ključni elementi u izgradnji samopouzdanja, društvenih i komunikacijskih veština. Igre takođe pomažu u razvijanju njihovog fokusa i koncentracije. Kroz igru u paru ili u grupi razvijaju se empatija, ali i samopouzdanje.

  • Deca uče da slušaju jedni druge ali i da znaju da govore samostalno
  • Igrice improvizacije pomažu deci da nauče kako da kreativno reaguju na nove situacije
  • Deca razvijaju kreativne načine izražavanja, koristeći mimiku, izraz lica, pokret i zvuk. Igra je veoma važna za dugoročno emocionalno zdravlje. Igra ima prirodan antistresni efekat i oslobađa opioide koji podstiču pozitivno snažna emocionalna stanja. Interaktivna igra može poboljšati regulaciju emocija u frontalnom režnju koja može pomoći deci da bolje upravljaju svojim osećanjima.

ISTEGNI SE – obuhvata niz elemenata koji pomažu istezanju tela, čime se poboljšava posturalna svesnost. Jednostavne vežbe pomažu deci da identifikuju i konstruišu svoje emocije, istovremeno poštujući osećanja i emocije drugih ljudi. Ove vežbe pomažu da se ukloni fizička napetost, razvijaju motoričke veštine, svesnost tela, balans i fleksibilnost.

OSETI – uključuje dve vrste masaže: samomasažu kad masiramo sami sebe i kad masiramo nekog drugog. Te umirujuće vežbe promovišu pozitivan dodir i podstiču poštovanje, komunikaciju i empatiju među vršnjacima. Deca postaju svesna svojih tela i uče da poštuju druge. Pozitivni dodir pospešuje imunitet, smiruje nervni sistem, pomaže proizvodnju oksitocina (hormona ljubavi i sreće) i endorfina (hormona sreće) i smanjuje nivo stresa.

DIŠI – obuhvata niz vežbi koje podstiču duboko disanje. Ove vežbe pomažu smirenju nervnog sistema i imaju gotovo trenutni uticaj na decu i odrasle. Vežbe disanja takođe poboljšavaju fokusiranost i koncentraciju. Ovo je tako važna veština koja se svakodnevno treba praktikovati i može imati pozitivno snažne efekte na naše emocionalno stanje. Duboko disanje pomaže da se ukroti amigdala, što je primitivni deo mozga.

VERUJ – pozitivno samopouzdanje obuhvata niz igara i aktivnosti koji pomažu deci da uživaju koristeći pozitivne afirmacije i samopoštovanje.  Ove vežbe uključuju upotrebu afirmacionih kartica i pomažu u poboljšanju emocionalnog zdravlja i pismenosti deteta. Afirmacije pomažu deci da pronađu svoj potencijal i postave svoje ciljeve kako bi poboljšali i prevazišli svoje slabosti. Vežbe za afirmacije bude samopoštovanje kod deteta  i pomažu im da prepoznaju lične kvalitete i dostignuća. Pozitivno razmišljanje takođe reprogramira mozak i promoviše pozitivnu sliku o sebi i razvija samopouzdanje i samopoštovanje. Takođe podstiče oslobađanje endorfina dok deca razmišljaju i govore pozitivno. Svaka misao stvara neuronsku stazu i što više koristimo taj put on automatski postaje šablon.

OPUSTI SE – obuhvata duboku relaksaciju tela, pričanje priča i vizualizacije. Ove vežbe svesne pažnje se izvode ležeći i pomažu da se oslobode fizičkih i mentalnih napetosti, smanjuju krvni pritisak, povećavaju svesnost o telu i daju deci i odraslima alate kako da se nose sa stresom. Zahvaljujući redovnim praktikovanjem vežbi svesne pažnje dolazi do ublažavanja umora, boljeg, dubljeg i odmornijeg spavanja uz smanjenje anksioznosti. Vežbe takođe poboljšavaju koncentraciju, veštine slušanja,  poboljšavaju memoriju, razvijaju maštu i kreativnost. Učenje ovih veština ima direktan uticaj na unutrašnji alarmni sistem detata ili odraslu osobu koji im daje mogućnost da odgovore na stresne situacije. Kad je unutrašnji alarmni sistem miran, deca i odrasli mogu lako pristupiti izvršavanju zadataka i tako mogu odgovoriti, a ne reagovati na stresne situacije u životu. Ako želite da pružite vašem detetu mirno, srećno i sadržajno detinjstvo krenite od sebe. Jer, iza svakog uspešnog deteta stoji roditelj koji je verovao prvi.

Originalan tekst možete pročitati na bgonline.rs

Please follow and like us: