Put do samopouzdanog deteta, vašeg ali i do deteta u vama

Zašto mnogi od nas nisu ostvarili svoje snove, svoje potencijale, svoje ciljeve..? Koliko puta ste propustili neku prliku, koju ste stvarno želeli…. ili koliko puta niste živeli punim plućima? Odgovori mogu biti različiti ali svi će imati jedan zajednički segment, a to je nedostataka samopouzdanja.

Šta je, zapravo, samopouzdanje?

Po definiciji samopuzdanje uključuje pozitivno vrednovanje sebe i verovanje u sopstvene sposobnosti. Samopouzdanje je deo emocionalne inteligencije, tačnije, deo samosvesti koja je prvi korak osvešćivanja svojih potencijala i razvojnih mogućnosti. Samopouzdanje se zasniva na znanju, koliko znamo o sebi, koliko verujemo sebi, da li preuzimamo odgovornost za svoje postupke, kako reagujemo na nepovoljne situacije i da li ih posmatramo kao lekcije. Zbog nedostaka samopouzdanja mnogi su prihvatili rešenja koja zapravo nisu želeli, napravili kompromise, svalili krivicu na roditelje, državu i školu i na kraju odustali od svojih snova. Većina čeka da dođe savršeni dan da počnu sa nekim stvarima, čekaju da smanje kilograme, da još malo nauče neki strani jezik da bi počeli da putuju, da dovoljno zarade, odlažu svoju najlepšu odeću i čuvaju je za „specijalnu“ priliku…. Zapravo ono što čekaju je da sakupe dovoljno samopouzdanja da bi krenuli u akciju. Međutim, upravo je suprotno, sadašnji trenutak je najbolji trenutak u vašem životu da počnete sve ono što se odlagali godinama, jer je kao i sa strahom, kada se suočite sa njim on nestaje, tako će nestati i sve nedoumice i izgovori. Zbog čega je to tako? Zato što samopouzdanje nije nešto sa čim se rađamo već nešto što stičemo tokom života. Na osnovu toga zaključujete da smo mi sami odgovorni i da sve zavisi od nas. Osvestite i prigrlite sve svoje kvalitete ali i one manje lepe stvari i pokušajte da razumete da ste zbog njih jedinstveni, i da na ovom svetu ne postoji niko ko je baš kao vi.


“Kada ste samopouzdani, može biti veoma zabavno. A dok se zabavljate, možete da učinite neverovatne stvari. “Džo Namat

Samopouzdanje kod dece

Svako dete je jedinstveno, ali ponekad roditelji , čak i nastavnici to zaborave i koriste iste metode vaspitanja za svako dete. Kada su deca u takvom okruženju to može imati negativan uticaj na njihovo samopoštovanje i smaopouzdanje zbog toga što ako nekom detetu nešto prija a drugom ne, možda će to drugo misliti da nešto nije u redu sa njim, ili da ne ispunjava očekivanja roditelja i nastavnika.

Ono što bi trebalo uraditi je da se uspostave realna očekivanja i ciljevi koji su prilagođeni svakom detetu ponaosob. Od vitalne je važnosti da se prihvati individualnost svakog deteta, da deca uče, odrastaju u sredini koja će im dozvoliti i pomoći da pre svega otkriju šta je to što ih veseli, kada se osećaju da su ispunjeni i srećni i sa tim saznanjem neguju svoje talente. Svako dete je talentovano i svako dete  ima veliki potencijal. Ono što je posao nas roditelja, učitelja, nastavnika i trenera je da omogućimo da spoznaju šta žele i onda da im damo podstrek da to mogu da urade. Najvažnije da imamo usresređenu pažnju i da oni osećaju da uvek imaju podršku, bilo kod kuće ili u školi. Zapravo, put do samopouzdanog deteta je samopouzdan roditelj.

Kako do samopouzdanog deteta (ili deteta u vama)

Samopouzdanje dolazi iz osećaja kompetencije. Sigurno i samopouzdano dete ima pozitivnu i realnu percepciju svojih sposobnosti. Ovo proizilazi iz postignuća bilo da su ona velika ili mala. Ohrabrujuće reči roditelja, učitelja ili nastavnika pomažu u razvijanju poverenja, pogotovo kada ih  pohvalite za neki trud koji su uložili, na taj način im stavljate do znanja da su bitni oni a ne krajnji ishod.

Predstavićemo vam 5 načina za razvijanje samopouzdanja koje mi koristimo u Learning Ville Edukativnom centru i boravku:

  1. Volite svoje dete.

Ovo izgleda očigledno (pogotovo ako ovo čita rodtelj), ali to je verovatno najvažnija stvar koju možete dati detetu. Vaše dete treba da se oseća prihvaćeno i voljeno, počevši od porodice i da se proširi na druge aspekte kao što su prijatelji, školski drugovi, sportski timovi i društvo. Ljubav je u Learning Ville centru i boravku glavni začin i osnovni postulat. Kada se i napravi neka greška, uvek savetujemo zagrljaj, kažemo da nam je žao i pričamo o tome. Bezuslovna ljubav gradi jaku osnovu za poverenje.

  • Budite realni kada pohvaljujete

Važno je pohvaliti svako dete i dati mu pozitivne povratne informacije zato što deca, posebno mladi ljudi, mere svoju vrednost na osnovu onoga što im mi odrasli govorimo. Međutim, trebalo bi biti oprezni i realni u pohvali. Ako neko dete nije talentovano u nečemu i ne pokazuje rezultate, pohvalite njegov trud  ali nemojte postavljati nerealne ciljeve. Samo će te gubiti vreme a detetu će se sve više smanjivati samopouzdanje. Veoma je važno da objasnimo deci da je u redu ako nisu savršeni u svemu, i da ga vi prihvatate onakvim kakvo ono zaita jeste.

  • Naučite ih da prihvate i vole sebe

Da bi vaše dete volelo sebe pre svega morate naučiti vi da volite i poštujete sebe. Mi smo kao roditelji a zatim i nastavnici njihov uzor i oni na osnovu iskustva koja steknu u detinjstvu kasnije kreiraju svoj život. Pohvalite ih i nagradite kada nešto dobro urade ali pohvalite i sebe kada uspete u nečemu. Slavite svoje uspehe sa decom, bilo da su oni “mali” kao organizovanje uspešne večere  ili “veliki” kao napredovanje u firmi. Dok slavite razgovarajte sa njima o naporima i veštinama koje su vam pomogle da to postignete. Pričajući o tome, možete podsetiti svoje dete koje sve talente i veštine poseduje.

  • Naučite ih da budu otporni

Svako ko je uspeo je ponekad pao. Uspeh bez zastoja, neupeha, kritika i boli gotovo da ne postoji. Naučite vašu decu da su prepreke zapravo iskustva koja nam služe da naučimo i spoznamo nešto novo. Podučavajte vašu decu da je ključ uspeha u neodustajanju. Najbolji sportista sveta, naš Novak Đoković je na dodeli ovog prestižnog priznanja rekao da je bilo momenata kada je mislio da ne može više, pogotovo posle lošeg perioda. Međutim, nije odustao i to ga je učinilo da danas, po treći put bude izabran za najboljeg na svetu.

  • Razvijate detetovu (ali i vašu) emocionalni inteligenciju

Emocionalna inteligencija je važan segment života svakog pojedinca. Dobra vest je da se ona može razvijati tokom celog života. Biti emocionalno inteligentan znači da razumemo svoja osećanja, znamo da ih označimo tj.verbalizujemo i znamo kako da mi upravljamo emocijama, a ne one nama. Osoba koja ima razvijenu emocionalnu inteligenciju ima razvijenu samosvest i empatiju. Samosvest podstiče razvoj sopstvene ličnosti, dok je empatija osnova zasnivanja i održavanja veza. U slučaju da postoji slabost ovih ključnih faktora, dolazi do narušavanja života ili karijere. S druge strane, njihova razvijenost pojačava osećaj ispunjenosti i uspeha. Emocije su bitne zato što su one gorivo za učenje, odlučivanje, kreativnost, odnose i zdravlje. Zaposleni u Learning Ville centru i boravku upravo koriste moć emocija da stvore zdravije, pravednije, produktvinije, saosećanije pojedince ali i društvo.

Život je jednostavan, ali nam je ponekad veoma teško da budemo jednostavani. Zato pustite sebe na miru i dozvolite životu da vam se desi.

Dragana Tošić,

Relax Kids trener

Please follow and like us:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *